1. Indian Civilization and Culture Objective: 12th English Objective Question 1st Chapter objective, Bihar board

1. Indian Civilization and Culture Objective: 12th English Objective Question 1st Chapter objective, Bihar board, 12th English Objective Question, Indian Civilization and Culture Objective Question, English 1st Chapter Objective.

0%
0 votes, 0 avg
12
Created by Bihar Board

Batchit + USNE KAHA THA TEST

Batchit + USNE KAHA THA TEST

कृपया इसे भरें :~

1 / 30

1. सरकार ने सूबेदार को जमीन कहाँ दी है?

2 / 30

2. ‘उसने कहा था’ कहानी का नायक है[2019 A, I.Sc.]

3 / 30

3. सिख राइफल्स के जमादार लहना सिंह का नम्बर क्या था?

4 / 30

4. सूबेदार हजारा सिंह के लड़के का नाम था-

5 / 30

5. बालकृष्ण भट्ट की रचना बातचीत क्या है ?

6 / 30

6. लहना सिंह की मृत्यु किसकी गोद में हुई?

7 / 30

7. जर्मन 'लपटन' को किसने मार गिराया? [2020" " A,I.A.

8 / 30

8.  ‘संयोगिता स्वयंबर’ रचना है-

9 / 30

9. 'चंद्रधर शर्मा गुलेरी' किस शती के प्रमुख लेखक थे? [2019 C, I.Sc.]

10 / 30

10. नाटक के प्रारम्भ में होनेवाले मंगल पाठ को क्या कहा जाता है ?

11 / 30

11. हिन्दी कहानी के विकास में 'मील के पत्थर' कौन-सी कहानी मानी जाती है? [2021A, I.Sc.]

12 / 30

12. सुखमय जीवन' किसकी रंचना है?

13 / 30

13.  बालकृष्ण भट्ट का जन्म कब हुआ था-

14 / 30

14. 'उसने कहा था' कहानी कब प्रकाशित हुई?

15 / 30

15. बालकृष्ण किस काल के रचनाकार है ?

16 / 30

16.  बालकृष्ण भट्ट किस युग के निबंधकार थे ?

17 / 30

17. गुलेरीजी का जन्म हुआ था-

18 / 30

18. ‘असल बातचीत सिर्फ दो व्यक्तियों में ही हो सकती है।’ यह किसका मत है?

19 / 30

19. बालकृष्ण भट्ट का निवास स्थान कौन-सा है ?

20 / 30

20. 'उसने कहा था' कहानी है- [2020A]

21 / 30

21. पलटन का विदूषक कौन था?

22 / 30

22. कछुआ धरम' किसकी कृति है?

23 / 30

23. कौन-सी रचना बालकृष्ण भट्ट की है ?

24 / 30

24. भारतीय सिपाहियों का किसके साथ संघर्ष हुआ था?

25 / 30

25. ‘संवाद’ में सबसे महत्त्वपूर्ण क्या है ?

26 / 30

26. 'पुरानी हिंदी' रचना है-

27 / 30

27. ‘बातचीत’ शीर्षक निबंध के निबंधकार है –

28 / 30

28. मनुष्य की बातचीत का उत्तम तरीका क्या है ?

29 / 30

29. लहना सिंह के गाँव का क्या नाम है?

30 / 30

30.  कौन-सी रचना बालकृष्ण भट्ट की नहीं है ?

Your score is

The average score is 68%

Pos.NameScoreDurationPoints
1Niraj Kumar100 %3 minutes 23 seconds30
2Niraj Kumar97 %2 minutes 37 seconds29
3Niraj97 %4 minutes 14 seconds29
4Radha Krishna 💞83 %5 minutes 31 seconds25
5Radha Krishna 💞80 %5 minutes 12 seconds24
6Mantu Kumar Shukla70 %2 minutes 12 seconds21
7Mahi70 %4 minutes 51 seconds21
8Radha rani70 %10 minutes 10 seconds21
9Sonu67 %4 minutes 18 seconds20
10Mantu Kumar Shukla37 %1 minutes 57 seconds11
11Mantu Kumar Shukla37 %2 minutes 57 seconds11
12Pintu3 %14 seconds1
1. Indian Civilization and Culture – Mahatma Gandhi

INDIAN CIVILIZATION AND CULTURE
1. Mahatma Gandhi has written the lesson-
(A) I Have a Dream
(B) The Artist
(C) Indian Civilization and Culture
(D) The Earth
Ans. (C)

2. Pharaohs were rulers were ancient-
(A) Russia
(B) Egypt
(C) India
(D) Greece
Ans. (B)

3. …….. were rulers of Egypt.
(A) Americans
(B) Africans
(C) Iranians
(D) Pharaohs
Ans. (D)

4. Civilization is the state of development of a ………
(A) people
(B) animal
(C) bird
(D) non-living things
Ans. (A)

5. Gibbon is associated with-
(A) Italy
(B) Sweden
(C) Russia
(D) America
Ans. (A)

6. Europeon civilization will mean…… for India.
(A) want
(B) living
(C) real
(D) ruin Ans. (D)

7. ‘Simple living and high thinking’ is the base of-
(A) American Civilization
(B) Indian Civilization
(C) European Civilization
(D) None of these
Ans. (B)

8. Indian glory is that it is….
(A) immovable
(B) movalbe
(C) uncivilise
(D) ignorat
Ans. (A)

9. …..was a spiritual leader than a politican.
(A) Nehruji
(B) Sardar Patel
(C) Mahatma Gandhi
(D) Indira Gandhi
Ans. (C)

10. ‘My Experiments with Truth’ was written by-
(A) Nehruji
(B) Mahatma Gandhi
(C) Maulana Abdul Kalam Azad
(D) Sardar Patel
Ans. (B)

11. The mind is a restles ….the more it gets the more it wants.
(A) bird
(B) dog
(C) cow
(D) monkey
Ans. (A)

12. The people of Europe learn their lesson from the writing of the man of ……………
(A) Germany
(B) Britain
(C) Greece or Rome
(D) Spain
Ans. (C)

13. ‘Plain living and high thinking’ is the motto of-
(A) Western philosopher
(B) Eastern philosopher
(C) Northe philosopher
(D) None of these
Ans. (A)

14. Sacrifice is the sole aim of our-
(A) Philosopher
(B) Farmers
(C) Righis
(D) Scientists
Ans. (C)

15. ……. is dead against blind imitation of western civilization.
(A) Nehruji
(B) Gandhiji
(C) Patel
(D) Ambedkar
Ans. (B)

16. ……were satisfied with small villages.
(A) Our ancestors
(B) Germans
(C) Romans
(D) Italians   Ans.(A)

17. Has civilization taught us to be more ….towards one another ? [2018A, I.A.]
(A) enemy
(B) angry
(C) upset
(D) friendly
Ans. (B)

18. Our ancestors injoyed ….. rule.
(A) Nice
(B) Society
(C) Home
(D) Nation
Ans. (C)

19. Wealth and luxuries do not make a …………happy.
(A) bird
(B) man
(C) cow
(D) dog         Ans. (B)

20. Gandhi Ji went to Champaran in …………
(A) 1915
(B) 1916
(C) 1917
(D) 1918
Ans. (C)

21. The people of Europe are inspired by….. and Roman writers.
(A) British
(B) Greek
(C) German
(D) Indian
Ans. (B)

22. The invention of …… proved a milestone in our development.
(A) fire
(B) agriculture
(C) carpentry
(D) None of these
Ans. (A)

23. He Wrote different articles for…..
(A) ‘The Hindu’
(B) ‘The Times of India’
(C) ‘The Blitze’
(D) ‘Young India’
Ans. (D)

24. Civilization points out to man…..
(A) how to make money
(B) how to win the enemy
(C) the path of duty
(D) the way of living
Ans. (C)

25. The observe morality is to attain mastery over….
(A) economic growth
(B) political ability
(C) minds and passions
(D) art
Ans. (C)

26. The mind is a restless bird which always remains…..
(A) hungry
(B) unsatisfied
(C) thirsty
(D) sick
Ans. (B)

27. Happines is largely a…..
(A) mental condition
(B) physical condition
(C) disease
(D) imagiration

Ans. (A)

28. Mahatma Gandhi was more a…..
(A) politician
(B) economist
(C) social reformer
(D) spititual leader
Ans. (D)

29. Gandhiji used as the chief weapons…..
(A) swords
(B) nuclear weapons
(C) guns
(D) truth and non-violence
Ans. (D)

30. Our ancestors dissuaded us from…..
(A) politics
(B) luxuries and pleasure
(C) morality
(D) spirituality
Ans. (B)

31. People in ancient days were satisfied wih…..
(A) towns
(B) cities
(C) mega cities
(D) villages
Ans. (D)

32. Our forefathers saw that kings and their swords were inferior to…..
(A) the swords of ethics
(B) the swords of politics
(C) the swords of economics
(D) the swords of treachery
Ans. (A)

33. In ancient day the common people followed-…..
(A) business
(B) agriculture
(C) industry
(D) politics
Ans. (B)

34. Modern civilization is worship of…..
(A) material
(B) ethics
(C) brotherhood
(D) equality
Ans. (A)

35. ‘Indian Civilization and Culture’ has been written by….
(A) Pt. Nehru
(B) M. Gandhi
(C) Hussain
(D) None of these
Ans. (B)

36. In ancient days the common people enjoyed-…..
(A) courst rule
(B) slavery
(C) true home rule
(D) foreign
Ans. (C)

37. The tendency of Indian civilization is to elevate-…..
(A) immorality
(B) partiality
(C) moral being
(D) dishonesty
Ans. (C)

38. Indian civilization is-…..
(A) godiless
(B) based on belief in God
(C) based on partiality
(D) based on matter
Ans. (B)

39. Mahatma Gandhi has written the lesson …..
(A) I have a dream
(B) The Artist
(C) Indian Civilization and Culture
(D) The Earth
Ans.(C)

40. ….. were satisfied with small villages.
(A) Our Ancestors
(B) Germans
(C) Romans
(D) Italians
Ans.(A)

1. Indian Civilization and Culture Objective: Download Pdf

Read Also –

12th Hindi Batchit Objective Question: 1. बातचीत(Batchit) Objective Question, Download, Bihar Board

12th Hindi Usne Kaha tha Objective Question: 2. उसने कहा था(Usne kaha tha) Objective Question, Download, Bihar Board

Leave a Comment